Neus chirurg, plastisch aangezicht chirurg - Pieter F de Wet MD

Oorschelp correctie * Flapoor correctie * Otoplastiek Inciscionless Minimale invasieve techniekOorschelp correctie of otoplastiek is het herstel van een anatomisch afwijkende oorschelp.


Meest algemene afwijkende probleem is de bekende afstaande oorschelp of " flapoor "


Wanneer/welke leeftijd?: Het is beter om de correctie toe te passen tussen 8 en 12 jarige leeftijd maar kan op bijna alle leeftijden.


De auteur adviseer om bij babies met flaporen al meteen een afspraak bij ons te maken. Bij veel kinderen kan men voorkomen dat flapoor

op latere leeftijd doorzet. Vaker kan men na de eerste paar levensweken de oorschelp "pinnen" of "spalken"
Een zeer interessante techniek is de " insnijdingloos " , " incisionless " , "minimale invasieve" techniek.


Tijdens deze techniek worden er geen sneden gemaakt, maar de operatie gebeurt door micro openingen die achterna niet sichtbaar zijn.


Voordeel is dat er geen kraakbeen wordt verwijderdt en de operatie is veel minder pijnlik. Het resultaat is direct te zien.


De incisionless techniek wordt door de auteur (mijzelf) veel gebruikt. Resultaat is over het algemeen uitstekend.


Heden meer dan 100 "minimale invasieve" oorcorrecties ingrepen uitgevoerd. Zover bekend de grootste series in Nederland.

Beneden kunt u een video met een voorbeeld van deze techniek bekijken wanneer u op de logo klikt:

Metingen


Voorbeelden van "insnijdingloos" techniekVerschillende andere technieken worden toegepast bij afwijkende oorschelpen. Er zijn veelal beschrijvingen op het internet beschikbaar.


Een afspraak is meestal nodig om de techniek en het leeftijd/moment van correctie te bepalen.

Post operatieve handelingen.

Na de OK heeft de patient een hoofdverband voor ongeveer 4 tot 7 dagen. Die wordt meestal door de verpleegkundige op de poli verwijderd op een voorafgemaakte afspraak. Tijdens deze perioden kan de patiënt niet met zijn hoofd onder de douche. De patíënt mag wel op de oren liggen tijdens het slapen. De arts geeft vaker pijnstiller per recept mee. Na de eerste controle vragen wij de patiënt om met een zachte hoofdband/zweetband te lopen en te slapen voor 1 tot twee weken. Daarnaast is het verstandig dat de patiënt voor 6 weken met de hoofdband slaapt en sport. Na deze periode kan er weinig spontane veranderingen plaatsvinden en is de litteken al sterk genoeg om het oor stevig op zijn plaats te houden. Heel soms ontstaat er een klein wondje bij de micro wondjes achter het oor. Als een regel gaat die ook zelf over of met wat zalf. Ooit is het nodig om de hectingen weer onder lokale verdoving (zalf) te verwijderen. In zo een geval is blift het oor ook heel mooi op zijn nieuwe plaats zitten.