Neus chirurg, plastisch aangezicht chirurg - Pieter F de Wet MD

De rhinoplastiek operatie

Er kunnen verschillende technieken van Rhinoplastiek worden toegepast.

De gesloten benadering
Is ideaal voor minder uitgebreidde
procedures; de chirurgie wordt uitgevoerd door de neusgaten
of "intranasaal" en de insnijding wordt verhuld in de neus binnen
kant. Verschillende gesloten toegangen worden toegepast afhangende
van de correctie die benodigd is.
De routine techniek verloopt als volgt:
Een klein insnijding tussen de kraakbenen wordt gemaakt


Het insnijden wordt rond het tussenschot en naar
de ander zijde verlengd.


Dan wordt de neusrug vrijgeprepareerdHet kraakbeen van het tussenschot wordt ingesneden
op de vooraf ingeschatte hoogte.

Vervolgens wordt de neusbot met instrumenten gefractureerd
zodat het volkomen kan worden gemanipuleerd.

Eerst de rug van de neus


Daarna de zijwandenVervolgens kan de neus worden gemanupileerd


Open benadering:

De „open“ benadering is aangewezen voor complexe procedures.

Wij beginnen met een uiterst kleine insnijding bij de basis van de columella.
Daarna eleveren wij gedeeltelijk de huid over
de neus tip, om een duidelijke visie van de binnenarchitectuur van de neus te
verkrijgen. Vanaf deze ingang/toegang kan men zeer uitgebreide correcties
verrichtten.

Wij snijden en vormen dan het verborgen been en het kraakbeen om de
gewenste verbetering tot stand te brengen. Er wordt gebruik gemaakt
van donor kraakbeen vanuit het tussenschot of oorschelp.

Na de operatie/chirurgie, wordt de uiterst kleine insnijding op columella gehecht, en het
resultaat is vrijwel niet op te sporen.


Waarmee rekening te houden voor en na een rhinoplastiek:

Rhinoplastiek vereist een patient die niet verkouden of anderszins acuut ziek is. De patient is vantevoren nuchter - afspraken over welk tijdsbestek nodig is, wordt met de anesthesioloog overlegd.

Er wordt een algehele narcose toegediend en de opertie duurt tussen 1 tot 6 uren afhangende van de hoeveelheid herstel en veranderingen die er moeten plaatsvinden.

Na de ingreep is de neus bedekt met een externe spalk en de neus zit dicht vanwege lintgaasjes met antibiotische zalf die in de neusgang geplaatst is.

U verblijft (als een regel) 1 nacht in het ziekenhuis onder bewaking van de verpleegkundige op de afdeling. Er is veelal een waakinfuus ingebracht. Een antibiotisch profilaktische behandeling is veelal afgesproken met de anesthesioloog. Die krijgt u via het infuus of oraal teogediend.

De gaasjes of tampons worden (meestal) de volgende dag op de polikliniek verwijderd onder toezicht van een van de artsen.

Indien alles zoals verwacht verloopt, wordt u ontslagen met een recept en krijgt u een controle afspraak voor verwijdering van de externe spalk en indien nodig verwijdering van de hechtingen.

De externe spalk moet men 1 week ophouden. Douchen mag zonder dat de neus nat wordt.

De neus voelt in de eerste twee tot zelfs drie maanden steeds verkouden of verstopt. Dit komt doordat de neus inwendig gezwollen is door de veranderingen die aangebracht zijn. Van de arts krijgt u informatie over spoelen van de neus. Wanneer er ook een celon behandeling is verricht tijdens de rhinoplastiek, is het verstandig om de neus vochtig te houden met zoutspoelingen. Bij celon behandeling tijdens de rhinoplastiek is het verstandig om de neus te bevochtigen met 0,9% NACL neusspray die men bij de drogist of apotheek kan kopen. Elders op de website /celon-en-conchachirurgie zijn er voorbeelden van zoutspoelingen bij celon ingrepen maar dat is dan te robuust waar er ook een rhinoplastiek is verricht.

Men verwacht dat er blauwe verkleuringen rondom de ogen ontstaan in de eerste week na de ingreep. Het kan meevallen omdat de inscisies aan de zijkanten van de neus bloed kan vrijlaten waardoor de hoeveelheid onderhuidse bloedingen beperkt kan worden. De verkleuringen zijn vaker na ongeveer twee weken weg.

Wanneer men de spalk na de eerste week verwijderd is de neus fragiel. Het betekent dat de nieuw positie van de neusstand veranderd kan worden bij het aanstoten van de neus. Dus contact sport en zwaar fysieke handelingen worden sterk afgeraden voor de eerste 6 weken. Normale sport en werkzaamheden kan als een regel na afloop van 7 dagen weer plaatsvinden.

Indien er interne splinten zijn geplaatst, zal de arts met u een afspraak maken om deze te verwijderen /septumplastiek-septoplasty.

Bij koorts die langer duurt dan 24 uur - tijdens de eerste 7 dagen - moet u contact opnemen met de polikliniek.

Een laatste afpraak met de arts volgt tussen 30 tot 90 dagen. Tijdens deze afspraak worden evt inwendige hechtingen, die zijn achtergebleven, verwijderd en er worden post operatieve foto's gemaakt.

Wanneer er een open tip techniek is verricht - zie boven - dan kunt u zelfs jaren erna nog een veranderde huidsensatie van de neusrug voelen. Het is normaal dat er ruwe randen op de neusrug voelbaar zijn. Door de tijd worden deze zachter en zal men er ook aan wennen. Het kan voorkomen dat er botgroei plaatsvindt. Het kraakbenige gedeelte van de neusrug kan wat scherper aanvoelen dan tevoren vanwege de interne insnijding.